Alla deltagande patienter uppmanades att besöka sin tandläkare medan de deltog i projektet SENSODYNE Faces of Sensitivity (känslighetens ansikten) och samtyckte till att hjälpa SENSODYNE att tillhandahålla utbildningsmaterial i syfte att öka medvetenheten om vad ilningar är.

Hur känns egentligen ilningar?

SE VÅR VIDEO FÖR ATT FÅ REDA PÅ HUR MÄNNISKOR, SOM VERKLIGEN LIDER AV ILNINGAR, BESKRIVER SIN SMÄRTA  – OCH HUR DEN KAN LINDRAS MED SENSODYNE RAPID RELIEF

Människor beskriver sina problem med ilningarpå många olika sätt. De som deltog i den senaste kampanjfilmen från Sensodyne beskrev den som en vass, stickande smärta, som naglar som skrapar mot svarta tavlan eller som nålstick. En sak står klart; det är en intensivt obehaglig känsla.

”Flertalet människor skulle beskriva ilningar som en kort, vass känsla som kommer efter att de har intagit något varmt, kallt eller sött,”1 förklarar tandläkaren Nisha Farma. Det fysiska obehaget är dock bara början på historien när det gäller hur vi påverkas av ilningar.

Det finns ingen som tycker om att ha ont, men trots att en av tre lider av ilningar är det bara en av dessa tre som gör något för att behandla problemet,2 och flertalet av dem finner istället andra sätt att stå ut med problemet, inklusive att undvika vissa maträtter och drycker, dricka med sugrör eller skydda tänderna med tungan. Även om det kan vara till hjälp för att slippa smärtan från ilningar kan det också innebära en stor påverkan på din livskvalitet.

De som lider av ilningar förklarade, som en del i kampanjfilmen från Sensodyne, några av de sätt hur detta påverkar deras liv.

Alla deltagarna sa att de undvek den mat och dryck som de visste utlöste ilningar. Oliver förklarade: ”Jag skulle aldrig någonsin ta en tugga av en isglass,”3 medan Juliana erkände: ”Man måste vara ganska försiktig när man är ute med kompisar eftersom man inte vill utlösa det. Att lida av ilningar kan vara ganska deprimerande.”4

Det står klart att ilningar inte är något man kan ignorera.

 

SMÄRTAN FRÅN ILNINGAR ÄR BARA BÖRJAN

”Med hyperkänsligt dentin är smärtan bara början. Det är som att ha grus i skorna. Det är bara något litet, men en liten sak kan sätta igång en vågrörelse genom ditt liv,”5 förklarar professor Peter Robinson, rektor för tandläkarutbildningen vid Bristols universitet. ”Om vi betraktar vilken effekt ilningar kan ha på ditt dagliga liv så är den enorm. Människor pratar om att undvika glass och kalla drycker och om att inte gå ut. En del har till och med låtit bli att åka på semester på grund av att det var kallt väder, fortsätter han.

Saken är att så många har vant sig vid att klara av sina ilningaratt de inte har en aning om att det finns enkla och effektiva sätt att behandla problemet på. ”Många människor nämner det inte ens eftersom de blivit så vana vid att behöva hantera och klara av problemen med ilningarna själva”,6 förklarar Farma.

 

BORTA PÅ 60 SEKUNDER

Det är dock viktigt att låta en tandläkare undersöka dina tänder om du känner smärta från känsliga tänder.  En tandläkare kan identifiera om det finns en mer allvarlig orsak bakom, men om diagnosen hyperkänsligt dentin ställs är den goda nyheten att det går att behandla.

”Om en patient får diagnosen hyperkänsligt dentin är det inget man ska behöva stå ut med,” förklarar Farma.7 ”Jag tror att folk tror att det inte finns något att göra, men det gör det.”

Som en hjälp har Sensodyne lanserat Sensodyne Rapid Relief, som ger dem som lider av ilningar ett snabbt, enkelt och effektivt sätt att behandla sin känslighet på. Ännu bättre är att det ger kliniskt bevisad lindring på bara 60 sekunder, hjälper till att besegra ilningar snabbare och ger skydd varje gång tänderna borstas.

 

LEV LIVET FULLT UT

Om du tillhör gruppen 1 av 3 personer som lider av ilningar, eller den grupp på 70 procent av dessa som säger att ilningarna berövar dem nöjet med att äta och dricka, är Sensodyne Rapid Relief en enkel lösning.

Så nästa gång du ryggar tillbaka eller märker att du tackar nej till mat och dryck som du älskar i ett försök att slippa ilningar ska du fråga dig själv om det kanske finns någon snabb och enkel lösning.

 

1 Nisha Farma, Dentist, What is Sensitivity? Campaign chapter film
2 Sensodyne Rapid Relief Global Key Messages
3 Do you have to live with sensitivity? campaign chapter film
4 Do you have to live with sensitivity? campaign chapter film
5 Do you have to live with sensitivity? campaign chapter film
6 Nisha Farma, dentist, full transcript
7 Nisha Farma, dentist, full transcript

 

Sensodyne Online Check Up

Vår Online Check Up kan hjälpa dig att känna igen några av de typiska symtomen på ilningar. Det tar bara några minuter och du kan göra det direkt.

Gör Online Check Up

Ilningarnas många ansikten

Ett projekt som hjälper människor till ett liv fritt från besvär av ilningar.

 

 

Läs mer