Symtom på ilningar i tänderna

Symtom på ilningar i tänderna

Symtom på ilningar i tänderna

Vanliga utlösande faktorer för ilningar i tänderna

En rad olika faktorer kan utlösa ilningar i tänderna. Här är några av de vanligaste utlösande faktorerna för ilningar i tänderna:

  • Äta kall mat eller dricka kalla drycker
  • Äta varm mat eller dricka varma drycker
  • Äta sockerhaltig eller syrahaltig mat
  • Andas in kall luft
  • Borsta tänderna
Vanliga utlösande faktorer för ilningar i tänderna

Andra orsaker till obehag i tänderna inklusive karies

Karies

Obehag i tänderna som orsakas av tandröta (karies) kan ha liknande symtom som ilningar i tänderna. Karies bildas när socker i livsmedel och drycker reagerar med bakterierna i tändernas plack för att bilda syror. Dessa syror kan gradvis mjuka upp och lösa upp din emalj och dentinet. Tandborstning två gånger om dagen med fluortandkräm hjälper till att stärka tänderna.

Problemet med karies är att du kanske inte märker av något från det förrän det har gått ganska långt. Det kan behandlas i ett tidigt skede. Även om du inte känner av något är det viktigt att gå på regelbundna kontroller så att din tandläkare kan upptäcka tidiga tecken på karies och behandla det.

Tandblekning 

Många människor upplever ilningar i tänderna under och en tid efter tandblekningsbehandlingar. Med tandblekning menar vi professionella behandlingar som används under överinseende av en tandläkare som använder blekningsingredienser.

Ilningarna som kan upplevas under och efter en blekningsbehandling skiljer sig från dentinöverkänslighet. Blekningskomponenten i produkten tros passera genom emaljen och dentinet och tränga genom pulpan i mitten av tanden, där den kan orsaka inflammation och tillfälliga ilningar.

Efter behandling

Det är inte ovanligt att känna ilningar i tänderna en tid efter en behandling. Om ilningarna är ihållande bör du dock rådfråga din tandläkare.

Andra vanliga orsaker till smärta i tänderna är bl.a. tandbölder och skadade tänder. Det är viktigt att besöka tandläkaren regelbundet för att kontrollera dina tänders och tandköttets hälsa. Om du känner värk eller obehag, särskilt om det är ihållande, bör du rådfråga din tandläkare.

Sensodyne Online Check Up

Sensodyne Online Check Up

Vår Online Check Up kan hjälpa dig att känna igen några av de typiska symtomen på ilningar. Det tar bara några minuter och du kan göra det direkt.

Gör Online Check Up

OM ILNINGAR I TÄNDERNA