Orsaker till ilningar i tänderna

Orsaker till ilningar i tänderna

Orsaker till ilningar i tänderna

Friskt tandkött och ilningar i tänderna

Friskt tandkött är viktigt för friska tänder. Tillbakadraget tandkött är en av de främsta orsakerna till ilningar i tänderna. Att borsta tänderna alltför ofta eller för hårt, långvarig tandköttssjukdom (gingivit eller parodontit) och även åldrande kan bidra till tillbakadraget tandkött. Om tandköttet drar sig tillbaka kan det underliggande dentinet gradvis exponeras över tid.

Friskt tandkött och ilningar i tänderna

Orsakar tandblekningsbehandlingar ilningar i tänderna?

Ilningar i tänderna som kan upplevas under och efter professionella blekningsbehandlingar skiljer sig från dentinöverkänslighet. Dentinöverkänslighet är ett vanligt och smärtsamt tandproblem, som kan uppstå när dentinet i tanden exponeras (typiskt som ett resultat av tillbakadraget tandkött eller tandslitage). Vid blekningsbehandlingar tros dock den blekande komponenten i behandlingen kunna tränga igenom tanden och orsaka ilningar. 

Kliniska studier visar att tandkrämer som innehåller kaliumnitrat kan minska ilningar i tänderna i samband med professionella blekningsbehandlingar. I dessa studier upplevde de patienter som använde Sensodyne med kaliumnitrat under två veckor före och under blekningsbehandlingen färre ilningar i tänderna efter behandlingen, jämfört med de som använde en vanlig fluortandkräm.

Tala med din tandläkare om blekningsrelaterade ilningar om du funderar på att göra en tandblekningsbehandling.

Sensodyne Online Check Up

Sensodyne Online Check Up

Vår Online Check Up kan hjälpa dig att känna igen några av de typiska symtomen på ilningar. Det tar bara några minuter och du kan göra det direkt.

Gör Online Check Up

OM ILNINGAR I TÄNDERNA