Frågor och svar

Frågor och svar om ilningar i tänderna

Frågor och svar om syraskador

 • Vad är syraskador?

  Nedslitning av emaljen till följd av syrahaltig kost, kallas "syraskador." Så få som fyra intag av sura livsmedel per dag kan göra att emaljen riskerar att utsättas för syraskador. Om tandemaljen riskerar att utsättas för syraskador bör du be din tandläkare om kostråd och råd om vilken munhygienrutin som är bäst för dig.

  Besök Pro-Emalj för mer information.

 • Vad orsakar syraskador?

  Med tiden kan sura livsmedel och drycker leda till att tandemaljen slits ner - detta kallas syraskador (erosion). Sura livmedel och drycker inkluderar frukt och frukjuicer, kolsyrade läsk, svart kaffe eller te, vin och andra livsmedel såsom ketchup eller salladressing.  Om du intar sura livsmedel mer än fyra gånger per dag kan det göra att din emalj riskerar erosion. Om du tror att din tandemalj riskerar att utsättas för syraskador, bör du tala med din tandläkare:

  Besök Pro-Emalj för mer information.

 • Kan syraskador orsaka ilningar i tänderna?

  Ja. Syraskador kan bidra till emaljslitage. Emalj är det hårda yttre lagret på en tand. Även om det är hårdare än något annat ämne i kroppen kan det med tiden successivt nötas bort så att dentinlagret under exponeras, vilket kan leda till ilningar i tänderna.

Vanliga frågor om tandkräm för ilningar i tänderna

Sensodyne tanborstar