Behöver du prata med någon om deras dåliga andedräkt?
Här är några tips.

Dålig andedräkt kan vara ett känsligt ämne. Denna otrevliga, men vanliga åkomma, kan skapa stor osäkerhet hos personen och kan därför vara känslig att prata om. Men känner du någon som har problem, hur tar man då upp det på ett bra och vänligt sätt?

Oavsett om det är någon du har en relation med, jobbar med eller en vän så ska du inte anta att det bästa sättet är att inte säga något. Personen kan faktiskt vara helt omedveten om situationen. Så fråga dig själv, om det hade varit tvärtom och du var omedveten om din dåliga andedräkt, skulle du uppskatta om någon var vänlig nog att upplysa dig?

Om svaret är ja, eller till och med kanske, så finns det vänliga och taktiska sätt att göra det på. Till att börja med, om du ska prata om dålig andedräkt, var medveten om vad det faktiskt är du pratar om. Här kommer lite information tillsammans med sätt hur du bäst hanterar ämnet dålig andedräkt.

Behöver du prata med någon om deras dåliga andedräkt? Här är några tips.

Till att börja med, innan man tar upp frågan om dålig andedräkt, kan det vara bra att få en bättre förståelse av vad som egentligen orsakar dålig andedräkt. Det kan både vara tillfälligt, t.ex. på morgonen eller ett kroniskt problem.

1. Dåligt skött munhygien

Plack och bakterier byggs upp under dagen runt och mellan tänderna vilket kan orsaka dålig andedräkt. Då bakterierna bryter ner matpartiklar i munnen så kan en illaluktande gas bildas vilken orsakar dålig andedräkt.

Det bästa sättet att förebygga problemet är att se till att man har en bra munhygien: borsta tänderna två gånger om dagen med en fluortandkräm, så som Sensodyne Original eller Sensodyne Extra Fresh Gel, och använd tandtråd för att få bort plack och mat som fastnat på platser som är svåra att komma åt, speciellt mellan tänderna.

2. Viss mat och dryck kan orsaka problem

Att äta mat med stark doft, så som vitlök, lök och kryddor, eller dricka kaffe eller alkohol, kan tillfälligt orsaka dålig andedräkt. Även sötad mat och dryck kan öka mängden bakterier i munnen.

3. Rökning och snus

Att röka cigaretter och snusa kan göra att andedräkt luktar illa. Det kan även orsaka missfärgningar av tänderna och ge en ökad risk för tandköttsproblem.

4. Dieter

Att fasta eller att följa olika dieter för viktminskning kan orsaka dålig andedräkt. Detta händer när kroppen tvingas att bryta ner fett så bildas kemikalier som kallas ketoner. När dessa frigörs gör det att din andedräkt kan lukta illa.

5. Medicinska tillstånd

I sällsynta fall kan medicinska tillstånd orsaka dålig andedräkt. Mag-/tarmproblem, hals- och lunginfektioner samt diabetes är också möjliga orsaker.

Hur man bäst tar upp ämnet dålig andedräkt

Steg 1: Låt gyllene regeln hjälpa dig

Att behandla andra så som du själv vill behandla är alltid en bra start. Vänlighet är nyckeln när du ska berätta för någon om deras dåliga andedräkt.

Fråga dig själv: "är jag rätt person att ta upp frågan?" Om personen inte är en nära vän, familjemedlem eller nära kollega kan det vara för personligt och kan möjligen uppfattas som förnedrande.

Steg 2: Var diskret

Ta personen åt sidan till en avskild plats. Var säker på att ingen annan kan höra konversationen.

Steg 3: Känn av stämningen

Det kan vara bra att börja med en fråga liknande, "Om du hade något i tänderna, toalettpapper som satt fast på skon eller liknande, skulle du vilja att någon berättade det för dig?"

Svaret kanske inte är helt tydligt ("Jag vet inte. Varför undrar du?"), så var uppmärksam på tonen i rösten och kroppsspråket innan du bestämmer dig för att gå vidare.

Steg 4: Var tydlig, men försiktig

Då detta är ett känsligt ämne och kan kännas lite pinsamt se till att hålla samtalet kort och var känslig för hur personen reagerar. Ett par idéer är: "Det är inget stort problem, kanske åt du något till lunch?" eller "Jag tror att du kanske har lite dålig andedräkt på morgonen".

Du behöver vara taktisk men också ärlig. Använd meningar som "Jag har märkt" eller "Jag har också haft det här problemet", för att det ska vara lättare att ta in. Det kan också minska risken för att personen ska tycka det känns pinsamt.

Steg 5: Var hjälpsam

Erbjud hjälp genom att dela några enkla tips om munvårdsprodukter.

5 sätt för att behålla en frisk andedräkt

Små, enkla åtgärder kan förebygga dålig andedräkt. Här är några saker att undvika för att behålla en frisk andedräkt.

  1. Borsta tänderna två gånger dagligen.
  2. Använd tandtråd varje dag.
  3. Välj en fluortandkräm som Sensodyne Extra Fresh Gel som tar bort plack och bakterier samtidigt som den ger dig en långvarig frisk munkänsla.
  4. Drick mycket vatten.
  5. Rök inte.

Sensodyne Extra Fresh Gel

  • Långvarigt skydd mot ilningar*
  • Extra frisk mintsmak
  • Långvarigt frisk munkänsla
    *Vid användning två gånger dagligen

Se sortimentet

Sensodyne Repair and Protect

Sensodyne Repair and Protect 

Tandkrämen Sensodyne Repair and Protect kan reparera* känsliga områden vid ilningar i tänderna.

*Bygger ett skyddande lager över de känsliga områderna på tänderna.  Borsta två gånger dagligen för långvarigt skydd mot ilningar.

 

 

 

 

Se sortimentet