Menu Language

Om känsliga tänder

Förebygga tandkänslighet

Information om behandling av känsliga tänder

Det finns flera enkla men viktiga steg som du kan ta redan idag för att behandla känsliga tänder.

  • Sörj för god munhygien och borsta tänderna korrekt Använd tandtråd, för att förebygga tandproblem såsom parodontit (tandlossning) som kan leda till att tandköttet drar sig tillbaka
  • Använd en tandkräm för känsliga tänder såsom Sensodyne - den rekommenderas av 8 av 10 tandläkare för behandling av känsliga tänder.
  • Borsta inte för hårt eller oftare än vad din tandläkare rekommenderar.
  • Använd en mjuk tandborste som helst lämpar sig för känsliga tänder.
  • Var försiktig när du intar syrahaltiga livsmedel som kan nöta på tandemaljen såsom juice, vin, salladsdressing med vinäger och läsk.
  • Använd tandvårdsprodukter med fluor, inklusive tandkräm, för att stärka tandemaljen.
  • Undvik att gnissla tänder eller bita ihop tänderna hårt under dagen. Fråga din tandläkare efter en bettskena som du kan använda under natten.
  • Besök din tandläkare ofta för professionell tandrengöring, tandvårdsrekommendationer och råd om hur du behandlar känsliga tänder. Hitta en tandläkare.

Group Shot

Så här fungerar Sensodyne

Sensodynes tandkrämer verkar på något av tre olika sätt för att lindra smärta i känsliga tänder. Verkningssättet beror på produktens aktiva ingrediens som kan vara antingen kaliumnitrat, strontiumacetat som i Sensodyne Rapid, eller den patenterade NovaMin®-teknologin som i Sensodyne Repair & Protect.

Kaliumnitrat

Kaliumjonerna i Sensodyne depolariserar tandnerven och blockerar nervreaktionen. Nervimpulserna hindras från att nå hjärnan och smärtan stoppas.

Kliniska studier visar att kaliumnitrat successivt minskar smärtan i känsliga tänder på några veckor. Regelbunden användning av Sensodyne två gånger om dagen gör att tandnervernas reaktioner gradvis blockeras och smärtan lindras.

Sensodyne tandkräm kaliumnitrat

Strontiumacetat

Sensodyne Rapid innehåller strontiumacetat som är ett kalciumliknande ämne.

Strontiumet i Sensodyne Rapid ersätter en del av det kalcium som gått förlorat från dentinet och blockerar de frilagda kanalerna i dentinvävnaden. Detta hindrar vätskan i kanalerna ifrån att sättas i rörelse, vilket kan orsaka obehag och smärta.

Sensodyne tandkräm strontiumacetat

NovaMin®-teknologi

Sensodyne Repair & Protect innehåller den innovativa och patenterade NovaMin®-teknologin som vetenskapligt bevisat hjälper reparerar känsliga tänder genom att bilda ett tandliknande lager över det frilagda dentinet för att på så sätt kontinuerligt reparera och skydda känsliga områden. Den lokaliserar och hjälper reparerar känsliga områden som orsakar sporadisk tandkänslighet.

Hitta den Sensodyne-formula som är rätt för dig


Läs mer: Ett tecken på något allvarligare?

Konsultera din tandläkare för att försäkra dig om att eventuella obehag beror på tandkänslighet.